lauantai 8. maaliskuuta 2008

Arkipäivän estetiikkaa ja rattaita rulliin

Tänään näin Jenni-Juulian blogissa http://rampyla.vuodatus.net/blog/1164539#bottom erittäin kauniita rullatuoleja. Ihastellen täytyy ihmetellä menneiden aikojen käsityötaitoja ja sitä kärsivällisyyttä, jolla ihmiset silloin arkityönsä aateloivat.

Jenni-Juulian blogin kärki osuu vanhojen käyttöesineiden sijasta kuitenkin enemmän terminologiaan. Aikoinani pohdin samaa asiaa tällä tekstillä, jonka olen lähettänyt reklamaationa joillekin rullatuolia väärin käyttäville toimittajille:

Pyörätuoli vai rullatuoli

Kyllästyttää, kun asioista ei puhuta niiden oikeilla suomenkielisillä nimillä. Pyörätuoli on liikuntavammaisten, vammaisten ja vanhusten apuväline. Rullatuolia tuskin kukaan
kaupungistunut enää nykyaikana käyttää, koska vaatteet ostetaan kaupoista niin kuin
neulomisessa tarvittavat langatkin. Rullatuoli nimittäin liittyy langan valmistukseen.
"Rullatuoli on tullut käyttöön rukin mukana ja niitä on käytetty varsinkin Länsi-Suomessa ja Pohjanmaalla lankaa kerrattaessa. Yksinkertaisessa rullatuolissa on jalkalevy ja tavallisesti
kolme jalkalevystä nousevaa ja yläpäästään toisiinsa liitettyä pylvästä. Toisessa tyypissä on jalustaosaan liitetty lautamainen, kohtisuora, rullan levyisillä aukoilla varustettu osa."
(Heinonen, Vuoristo: Antiikkikirja, 2000 288-289.)
TULKOON TÄMÄ TULIKIRJAIMIN TAOTUKSI TAJUNTAASI

Miksi on tärkeää käyttää oikeita sanoja? Ihmisen olemiseen kuuluu ihmisen itsensä sekä häneen läheisesti liittyvien ihmisten lisäksi myös hänen käyttämänsä esineet. Toisin sanoen kaikki se, minkä kanssa ihminen on tekemisissä. Kieli määrittää ihmisen olemista yhteisön jäsenenä. Tavallisesti kieli kohtelee keskenään tasa-arvoisia ihmisiä tasa-arvoisesti. Tasa-arvon ilmaisijana kieli on merkittävä tekijä, koska kielellä osoitetaan arvostusta ja kunnioitusta. Tahallisesti käytettynä väärät sanat ja merkit viestivät kuitenkin vallan käytöstä ja tarkoituksellisesta alistamisesta, joka johtaa ainoastaan vastustamiseen. Siksi on tärkeää käyttää vammaisille ja vammaisista puhuttaessa vammaisten hyväksymiä ilmaisuja, joita ovat esimerkiksi pyörätuoli, pyörätuolin käyttäjä, henkilökohtainen avustaja ja opas.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kajan vironkielisessä blogissa oli sana ratastooli, joka olisikin välillä ihan virkistävää vaihtelua ainaisen rullatuolittelun sijaan.

Ei, en osaa viroa. Pitäisiköhän opetella?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Asioista tulisi todellakin puhua niiden oikeilla nimillä...
Näen punaista, kun kuulen termin rullatuolipotilas - ja vielä pahempaa, jos puhutaan rullatuoliin sidotusta. PYÖRÄTUOLI on liikkumisen mahdollistaja, ei elämän rajoittaja:)