torstai 4. helmikuuta 2010

Vaadin oikeutta tehdä virheitä

Lähtökohta tähän kirjoitukseen on se, ettei opiskelua avoimessa yliopistossa kaikissa kunnissa katsota tarpeeksi todelliseksi, jos olet sinne ominpäin hakeutunut. Tilanne "ottaa koteloon", vaikka se ei kosketakaan minua omakohtaisesti juuri nyt.

Olisin halunnut otsikoida tämän blogikirjoituksen latinankielisellä fraasilla, jonka suomennos olisi ollut "Erehtyminen on inhimillistä, mutta se ei kuulu vammaisille". En löytänyt netistä latinan sanakirjaa enkä siten myöskään termille "vammaisuus" latinankielistä vastinetta. Tämä selittely olkoon prologi eli esipuhe tälle kirjoitukselle.

Minulla on ollut onni elää sellaistakin aikaa, että kaikkeen ei ole tarvinnut tehdä jotakin virallista kuntoutus- tai palvelusuunnitelmaa. Onneksi näin, koska nykyajan Suomessa elämäni ei olisi ollut näin rikasta. Omat päähänpistot ovat antaneet elämälleni sen tärkeimmät ja rikkaimmat suuntaviitat.

"Järkevät" päätökset ovat tulleet pitkälti toisilta henkilöiltä esimerkiksi vanhemmilta ja opettajilta, eivätkä ne, kaikella kunnioituksella sanottuna, ole aina olleet itselleni tarpeeksi innostavia kestääkseen toivottuun päämäärään saakka. Lukioaika oli tylsää samoin kauppaopisto, joista valmistuin vain vanhemmilleni ja opettajilleni.

Sitävastoin sellaiset omalla sydämellä tehdyt päätökset kuten opiskelu Viittakivessä, kuvataiteen opiskelu Kuopiossa, osallistuminen kansainvälisille vapaaehtoisille työleireille tai hakeutuminen erityisarvosanan suoritusoikeuden turvin opiskelemaan kirjallisuutta Jyväskylän yliopistoon ovat - tilapäisistä vaikeuksista huolimatta - osoittautuneet kestäviksi investoinneiksi oman elämäni pankkiin.

Nykyään kaiken täytyy olla ennalta virallisesti tarkasti suunniteltua ja päämäärään johtavaa. Vammaisen pitää hakea viranomaisten puoltoa tai hyväksyntää kaikkeen toimintaan, vaikka esimerkiksi vammaispalvelujen tarve ei muuttuisi arkitilanteeseen verrattuna mihinkään suuntaan. Eri viranomaiset elävät vammaisen ihmisen elämää sen mukaan, miten vähän kustannuksia siitä yhteiskunnalle aiheutuu.

Nykyään on vaikea saada edes kokeilla mitään vain sillä "taviksille" normaalilla ajatuksella, että Tuo voisi olla kivaa. Katsotaanpa onnistuuko se!. Nyt kaikki tasapäistetään. Kas, kun kaikilla täytyy mennä yhtä huonosti! Vaadin vammaisille oikeutta elää oma elämäänsä, tehdä siinä virheitä ja vastuuta kantaa itse mahdollisesti tekemiensä virheiden seuraukset.

Päässäni soi (taas) Paloheimon Lampaanpolska ja kintut köysissä katson kaihoisasti veräjää.

3 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Olisipa monella vammattomalla sinun älysi ja sisusi...

Voimia oikeuksien vaatimiseen... harmi että niitä pitää vaatia :(

Niin ja Lumi-neitokainen ja äitinsä kiittävät ihanasta norsubodysta <3 Halauksia teille kaikille koko meidän porukalta.

Orifame Senja kirjoitti...

Ei mene mun päähän se, että tässä maassa saa oikeuksiaan vaatia! Vammattomat elävät valheellisessa lintukodossa, jossa luulevat hallitsevansa elämäänsä ja päätöksiään. Hallitsevatkin vammautuneita paremmin. Mutta avot, mun iskee joku sairaus, vamma tahi rajote ja heti saa tuta siitä, että elämästäsi, toiveistasi ja toimeentulostasi päättää joku PRKLeen etäinen instassi, jossa myös elämäsi päätöksistä vastaavien nimet pidetään visusti piilossa. RÄYH.

Tiina-Liisa kirjoitti...

Toisaalta ennen en minäkään niinkään kysellyt, vaan tein. Sellaiset jutut, mitä tein silloin, eivät ehkä olisi silloinkaan menneet ihan kaikilla "jakeluun". Nyt ne eivät menisi senkään vertaa. :)