keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Linja-autossa olisi tunnelmaa

Varoitus! Tämä kirjoitus sisältää taas politiikkaa, koska Iltasanomat ja STT uutisoivat tänään seuraavaa.

"Kynnys teki tutkintapyynnön Tampereen joukkoliikenteestä
25.06.2008 11:08


Kynnys ry pyytänyt poliisia tutkimaan Tampereen joukkoliikenteen linjauksen olla kuljettamatta sähköpyörätuoleja busseissa. Sähköpyörätuoleja ei enää oteta kyytiin, koska niiden käyttäjien turvallisuutta ei voida taata.

Vammaisjärjestö Kynnyksen mukaan sähköpyörätuolin käyttäjien matkustuskielto on syrjintää ja ihmisoikeusrikos.

Kaupunki perustelee uutta käytäntöä sillä, että invaramppi ei välttämättä kestä tuolin painoa eikä sitä saa kiinni lastenvaunutilan kiinnitysvöihin. Tavallisia pyörätuoleja kuljetetaan edelleen.

Liikennelaitoksen toimitusjohtaja Matti Rainio huomauttaa, että linjaus on tilaajaorganisaation, mutta myös liikennelaitos on osallistunut keskusteluihin.

- Sähköpyörätuolin käyttäjiä on vähän. Olemme kuitenkin valmiita keskustelemaan asiasta.

Kynnyksen puheenjohtajan Jukka Kumpuvuoren mukaan ongelmana on, että aikataulut eivät salli edes pientä pysähdystä, jotta kuljettaja voisi auttaa pyörätuolin autoon.

STT"

Näin siis tehdään Mansessa. Vuosia sitten Tampereen kaupunki yritti saada vammaiset luopumaan osasta VPL:n mukaisista kuljetuspalvelumatkoistaan sillä perusteella, että matalalattiabussien käyttö tuli mahdolliseksi myös sähköpyörätuolia ja manuaalipyörätuolia käyttäville liikuntavammaisille. Silloinkin Kynnys ry ärähti, ja aiheesta.

Olen ymmärtänyt niin, että Suomessa on vapaa liikkumis- ja matkustusoikeus ainakin silloin, kun henkilö maksaa itse oman bussimatkansa, tai matkaan ei käytetä kunnan eikä Kelan varoja. Nyt Tampereella tätä oikeutta nuijitaan suohon ja vammaiset ajetaan pois terveiden silmistä. Toivottavasti Tampereella nyt noudatettava käytäntö ei leviä muihin kuntiin. Pahoin pelkään, että näin käy, sillä hölmöily vaan on aivan liian usein suorastaan epidemisesti tarttuva tauti.

Kuljetuspalvelumatkat ovat hyvin rajallinen ja monelle vammaiselle aivan riittämätön ja väärinjärjestetty "etuus", väärinjärjestetty siksi, että virkistykseen ja asiointiin on käytettävissä ainoastaan 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa, eikä jossakin kuukaudessa käyttämättä jääneitä matkoja voi siirtää seuraavalle kuukaudelle. Käytän "etuudessa" aivan tarkoituksella lainausmerkkejä, koska vaikeavammaiselle taksi on ainoa mahdollisuus liikkua ainakin talvisaikaan tai kaatosateella. Kyllähän sitä bussilla kulkisi, ja sen 2,80 € maksaisi (vilkuttaa Sallalle), jos se olisi mahdollista. Nyt tarpeet tulee mitoittaa vähien käytössä olevien taksimatkojen mukaan, eikä vammainen voi kulkea tarpeidensa mukaan. Ymmärrän, että kuljetuspalvelut ovat sosiaalimäärärahojen suurin menoerä, eikä noita käytettävissä olevia taksimatkoja voi oikein lisätä. Mutta, että joku linja-autofirma sitten kieltäytyy kuljettamasta itse oman matkansa maksavaa sähköpyörätuolin käyttäjää. EI HELEKKUNA!!!!

But I love my Frankie. (Ei, En ole vaihtanut miestä. Frank on aina uskollinen sähköpyörätuolini.)

Sekin ketuttaa, ettei YLE ole noteerannut tätä uutista millään tavalla.

1 kommentti:

Lille1974 kirjoitti...

Hip hip hurraa. Tapahan se on tuokin noustaa Mansea Suomen kartalle...

:)