perjantai 2. toukokuuta 2008

Faabeli keväästä ja työllisyydestä

Nyt nostan kissan häntää, kun tänään ajoin sähkärillä jumppaan ja takaisin. Vieläkin olen hyvin tyytyväinen sähkäriini. Vaikka se on jo neljä vuotta vanha, on se vieläkin kuin uusi. Ainoastaan oikea jalkalauta on haljennut ja se pitäisi vaihtaa. On aivan ihana ilma. Pientareet ovat keltaisenaan leskenlehdistä ja "kevätvirsiä viidakko kaikaa". Västäräkkejä vain odottelen, kun ne ovat minulle merkityksellisempiä kuin pääskyset. (Minulla on tässä työhuoneen seinällä taulu, jossa on vanhat kengät ja västäräkki.)

Mediassa on arvioitu poliitikkojen vappupuheita. Parhaan puheen piti peruspalveluministeri Paula Risikko, joka puheessaan käsitteli mm. vammaisten oikeutta työhön. Henkilökohtaisesti olen ollut katkera kirkon Yhteisvastuu-keräyksestä, joka keskittyy kehitysvammaisten työllistämiseen. Kehitysvammaisilla on tietenkin oikeus työpaikkaan ja heille on sopivaa työtä järjestettävä, mutta heille on työllistymismahdollisuuksia ja tukitoimia huomattavasti enemmän kuin akateemisesti koulutetuille liikunta- tai näkövammaisille. Vammaisen yliopisto-opiskelu ilman työllistymismahdollisuutta on yhteiskunnan kannalta liian kallista päivätoimintaa, eikä sitä edes voi anoa VPL:n mukaisena päivätoimintana. Joskus tekisi mieli heittää sillä vesilintua tai kissan häntää.

Toivottavasti Vanhasen II hallitus saa vammaispalveluissa aikaan ratkaisevia parannuksia esimerkiksi henkilökohtaisen avun kehittämisessä niin, että mahdollisuuksien yhdenvertaisuus vammaisten ja "terveiden" välillä oikeasti toteutuisi ja vammaiset saisivat normaalin elämän. Tällä hetkellä näyttää, että hallituksen toiminta on oikeilla jäljillä, mutta jatkosta ei kukaan vielä tiedä mitään.

Ei kommentteja: